Neohodnoceno

KIM CHI 1KG

Kimchi, kimchee - jsou korejské zeleninové saláty, ve kterých je hlavní složkou mléčným kvašením zfermentovaná zelenina. Má kyselo-pálivou chuť.

Skladem
Kód: 2507
379 Kč –5 % 359 Kč
Kategorie: Kompoty
KIM CHI 1KG
Novinka
379 Kč –5 %

Kim Chi Kimchi, kimchee - jsou korejské zeleninové saláty, ve kterých je hlavní složkou mléčným kvašením zfermentovaná zelenina. V tomto procesu je kyselina mléčná, vyprodukovaná při relativně nízké teplotě mikrorganismy Lactobacillus Delbrückii, které po následném zrání přináší originální chuť a zajišťuje dostatečnou konzervaci zeleniny. Fermentovaná zelenina se podává ve směsi jako salát kimchi. Základem salátu je směs fermenovaných zelenin (např. čínského zelí "Brassica", okurek, ředkví, tuřínu aj.) s čerstvou zelenou cibulkou, česnekem, solí, čerstvým zázvorem. V žádné variantě nechybí nezbytné chilli koření. Je známo, že země s horkým klimatem z praktických důvodů využívají v pokrmech v hojné míře pálivé chilli, a tak také Korea není výjimkou. Všeobecně platí, že palčivost chilli podporuje pocení, zvyší se tak množství odpařovaného potu a výsledkem je intenzivnější ochlazování těla a navíc ještě v kimchi osvěží chladivá a křupavá zelenina, jako např. okurky. Kimchi se v Koreji objevilo přibližně v 7. století; v 18. století bylo do receptu zahrnuto i chilli koření. Od 19. století se začalo velkou měrou nakládat čínské zelí (Brassica). Dnes je zkvašené zelí nejrozšířenější zeleninou pro současné druhy "kimchi". Kimchi dominuje v korejské kuchyni od starověku, až po dnešní časy a můžeme je označit za opravdu typické celonárodní korejské jídlo. Naložená zelenina se podle tradičního receptu uchovává v kameninových nádobách, které se v chladnějších teplotách zakopávají do země. V Koreji, která nebývala příliš bohatou zemí se takto zelenina konzervovala pro zimní období. V průběhu jara, léta nebo podzimu se připravuje sezónní kimči, které se nechává fermentovat jen několik dnů. Je podáváno v miskách ke každému jídlu, a to přinejmenším s jednou miskou. Jsou dokonce pořádány "kimchi shromáždění" vyznačující se slavnostní atmosférou.   Filosofie pokrmu je v souladu s teorii "Yin a Yang", vyjadřující podstatu korejského názoru na okolní svět. Předpokládá se, že název "kimchi" je odvozen od slova "shimchae" (nasolení zeleniny), které posléze prošlo fonetickými změnami od "shimchae" k "dimchae" a přes "kimchae" až k dnešnímu "kimchi". V podstatě je možná dvojí výslovnost: "kimchee" (-í) nebo "kimchi" (-i). Kimchee je více tradiční a využívané; např. když Korejci pózují při fotografování jsou vybízeny k úsměvu slovy: "řekni kimchee" (my používáme známou pomůcku "řekni sýr"). Je zřejmé, že tento účinek nelze dosáhnout při výslovností s krátkým "i" - "kimchi". Níže uvedené předpisy na okurkové a zeleninové kimchi patři do skupiny pálivých a současně chladivých (hot/cold) pokrmů, které jsou zvlášť příjemné v horkých letních dnech. V časopise "Health 2006" bylo korejské kimči označeno za páté nejzdravější jídlo na světě!

Původ: Korea

Hmotnost: 1kg

(Fotografie je pouze ilustrační)

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení