Kim Chi 150 g

 
 

Kim Chi 150g Kimchi, kimchee - jsou korejské zeleninové saláty, ve kterých je hlavní složkou mléčným kvašením zfermentovaná zelenina. Má kyselo-pálivou chuť.

Dostupnost Skladem
109 Kč    
Kód produktu 247
Kategorie Kompoty
 

Kim Chi Kimchi, kimchee - jsou korejské zeleninové saláty, ve kterých je hlavní složkou mléčným kvašením zfermentovaná zelenina. V tomto procesu je kyselina mléčná, vyprodukovaná při relativně nízké teplotě mikrorganismy Lactobacillus Delbrückii, které po následném zrání přináší originální chuť a zajišťuje dostatečnou konzervaci zeleniny. Fermentovaná zelenina se podává ve směsi jako salát kimchi. Základem salátu je směs fermenovaných zelenin (např. čínského zelí "Brassica", okurek, ředkví, tuřínu aj.) s čerstvou zelenou cibulkou, česnekem, solí, čerstvým zázvorem. V žádné variantě nechybí nezbytné chilli koření. Je známo, že země s horkým klimatem z praktických důvodů využívají v pokrmech v hojné míře pálivé chilli, a tak také Korea není výjimkou. Všeobecně platí, že palčivost chilli podporuje pocení, zvyší se tak množství odpařovaného potu a výsledkem je intenzivnější ochlazování těla a navíc ještě v kimchi osvěží chladivá a křupavá zelenina, jako např. okurky. Kimchi se v Koreji objevilo přibližně v 7. století; v 18. století bylo do receptu zahrnuto i chilli koření. Od 19. století se začalo velkou měrou nakládat čínské zelí (Brassica). Dnes je zkvašené zelí nejrozšířenější zeleninou pro současné druhy "kimchi". Kimchi dominuje v korejské kuchyni od starověku, až po dnešní časy a můžeme je označit za opravdu typické celonárodní korejské jídlo. Naložená zelenina se podle tradičního receptu uchovává v kameninových nádobách, které se v chladnějších teplotách zakopávají do země. V Koreji, která nebývala příliš bohatou zemí se takto zelenina konzervovala pro zimní období. V průběhu jara, léta nebo podzimu se připravuje sezónní kimči, které se nechává fermentovat jen několik dnů. Je podáváno v miskách ke každému jídlu, a to přinejmenším s jednou miskou. Jsou dokonce pořádány "kimchi shromáždění" vyznačující se slavnostní atmosférou.   Filosofie pokrmu je v souladu s teorii "Yin a Yang", vyjadřující podstatu korejského názoru na okolní svět. Předpokládá se, že název "kimchi" je odvozen od slova "shimchae" (nasolení zeleniny), které posléze prošlo fonetickými změnami od "shimchae" k "dimchae" a přes "kimchae" až k dnešnímu "kimchi". V podstatě je možná dvojí výslovnost: "kimchee" (-í) nebo "kimchi" (-i). Kimchee je více tradiční a využívané; např. když Korejci pózují při fotografování jsou vybízeny k úsměvu slovy: "řekni kimchee" (my používáme známou pomůcku "řekni sýr"). Je zřejmé, že tento účinek nelze dosáhnout při výslovností s krátkým "i" - "kimchi". Níže uvedené předpisy na okurkové a zeleninové kimchi patři do skupiny pálivých a současně chladivých (hot/cold) pokrmů, které jsou zvlášť příjemné v horkých letních dnech. V časopise "Health 2006" bylo korejské kimči označeno za páté nejzdravější jídlo na světě!

Původ: Korea

Hmotnost: 200g

(Fotografie je pouze ilustrační)